بهداشت محیط در رستوران و آشپزخانه
بهداشت محیط عبارت است از کنترل تمام عواملی که تاثیر زیادی بر پایدار ماندن سلامت انسان می گذارند و به زبان ساده تر کنترل عوامل محیطی مانند آب، خاک، هوا که به نحوی برای انسان ها و محیط زیان آور می باشد. رعایت نکات بهداشتی در محیط رستوران ها و آشپزخانه بسیار حائزه اهمیت است. سفارش دادن غذا به رستوران هایی که نکات بهداشتی را رعایت نمیکنند برای هیچ کس خوشایند نیست و به کاهش درآمد برای خود رستوران منجر می شود.
کارکنان در رستوران و آشپزخانه موظف به اجرای موارد زیر در ارتباط با بهداشت فردی می باشند:
1) کارکنان رستوران باید کارت بهداشت داشته باشند و این کارت در معرض دید مسئولین بهداشت قرار گیرد.
2) کارکنان باید در محیط رستوران با کلاه و روپوش تمیز باشند.
3) برای بهداشت محیط رستوران کارکنان وسایل شخصی خود را در کمد انفرادی قرار دهند.
4) برای خشک کردن دست ها از خشک کن برقی استفاده کنند.
5) هنگام آماده کردن غذا از دستکش استفاده شود.
6) کلیه کارکنان مشغول در محیط رستوران باید کلاس های بهداشتی که از طرف مدیریت بهداشت برگزار می شود را شرکت نمایند.
7) قبل از شروع کار دست های خود را با آب و صابون بشویند.
9) تمامی متصدیان رستوران باید موی سر، صورت و ناخن های خود را کوتاه و تمیز نمایند.
10) دستوراتی که از طرف وزارت بهداشت به کارکنان داده میشود را موظف اند کاملا رعایت کنند.
11) اگرمنو رستوران را که در مقابل مشتری قرار میدهند باید دارای کاور مناسب باشد که به طور مداوم آن را تمیز و یا شستشو نمایند و بعد از آن دست های خود را با آب و صابون بشویند و سراغ کارهای دیگر بروند.
برای بهداشت محیط رستوران و آشپزخانه در محل پخت و توزیع غذا در رستوران باید موارد بهداشتی زیر رعایت شود:
- سقف رستوران باید بدون ترک خوردگی و به رنگ روشن و صاف باشد.
- دیوارهای آشپزخانه باید تا ارتفاع سقف با کاشی یا سرامیک پوشیده شده تا قابل شستشو باشند و یا از رنگ های قابل شستشو استفاده شود. علاوه بر دیوارهای آشپزخانه، کف آن هم باید صاف و بدون ترک خوردگی و قابل شستشو بوده و دارای شیب مناسب به طرف کف شوی باشد تا هنگام شستن کف آب ها به راحتی به سمت چاه حرکت کنند.
- برای رعایت کردن بهداشت محیط رستوران حتی باید درهای ورود و خروج از نوع خود بسته باشند و تمامی درب و پنجره ها به توری ضد زنگ مجهز باشند. ساختن درب و پنجره های توری مانع از نفوذ حشرات به داخل رستوران شود.
- برای رعایت بهداشت محیط در رستوران و آشپزخانه وسایل سرمایشی و گرمایشی متناسب با فصل، نصب گردد.
- محل شستشوی ظروف باید مستقل از نگه داری ظروف تمیز باشد و میتوان از ماشین ظرفشویی استفاده کرد.
- بهتر است برای رعایت بهداشت در رستوران از منو دیجیتال استفاده کنند.
تجهیزات، لوازم و ابزار کار برای بهداشت محیط رستوران
- جعبه کمک های اولیه در محیط رستوران نصب شود.
- ظروف باید پس از شستشود در جاظرفی مخصوص قرار گیرند که با هوای مناسب خشک شوند و از به کار بردن دستمال برای خشک کردن آن خودداری کنید.
- ابزار و وسایلی که برای خرد کردن و مخلوط کردن مواد غذایی به کار برده میشود نباید دارای شکافت و شکستگی باشند که به راحتی با آب تمیز نشود و مواد غذایی بین آن فاسد شود.
- مواد شوینده و پاک کنند که در محیط رستوران به کار برده میشود باید دارای پروانه ساخت معتبر بوده و استاندارد باشند.
- وسایلی که برای بهداشت محیط رستوران استفاده میشود مانند جارو و یا اسفنج های شستشوی ظروف بعد از اتمام کار باید به خوبی شسته و ضد عفونی شوند.
نکات عمومی که باید برای بهداشت محیط در رستوران و آشپزخانه رعایت شود چیست؟
استفاده از ظروف تمیز، جلوگیری از استعمال دخانیات، تعیین کردن مکان مناسب برای جلوگیری از ازدحام جمعیت، استفاده ازمیز و صندلی به تعداد کافی مناسب با اندازه رستوران می باشد.
نکاتی که باید به صورت روزانه برای بهداشت محیط در رستوران و آشپزخانه رعایت شود:
- تمیز و مرتب کردن روزانه یخچال و شستشوی اجزای داخل آن
- بر طرف کردن هرگونه آلودگی و لک از پنجره های رستوران
- رفع هرگونه بوی نامطبوع از محیط و خارج کردن زباله ها به صورت روزانه از محیط رستوران
- تمیز کردن سرویس بهداشتی و فراهم کردن لوازمی مانند مایع دستشویی و دستمال
- استفاده از دستکش یکبار مصرف در هنگام آماده کردن غذا و تعویض آن به صورت مداوم
- تمیز کردن روزانه پیشخوان، میز و صندلی و کف زمین
بهداشت انبار و یخچال برای مواد غذایی در رستوران به چه صورت است؟
مساحت انبار باید متناسب با حجم مواد غذایی ذخیره شده، باشد. از نگه داشتن ظروف خالی و بدن کاربرد در انبار جلوگیری شود. مواد شیمیایی که در انبار نگه داری میشوند باید دور از مواد غذایی باشد. از قرار دادن مواد غذایی خام و نشسته در یخچال خوداری کنید. برای نگه داری مواد غذایی از پوشش پلاستیکی، که سطح مواد غذایی را کامل بپوشاند استفاده شود. از ورود افراد متفرقه به انبار جلوگیری شود. موادی مانند حبوبات و غلات باید در ظروف در بسته قرار گیرند. مواد غذایی مانند سرکه، آبلیمو و… در ظروف شیشه ای نگهداری شوند.
مزایای رعایت کردن بهداشت محیط در رستوران و آشپزخانه
1) پیشگیری از بیماری ها برای کارکنان و مشتریان
2) حفظ سلامت افرادی که به رستوران و آشپزخانه شما می آیند.
3) ارتقاع سطح سلامت متصدیان
4) جذب مشتریان بیشتر در رستوران به دلیل رعایت بهداشت محیط رستوران
5) جلوگیری از رشد و گسترش باکتری و ویروس ها در غذا و فاسد کردن مواد غذایی
6) جلوگیری از ورود حشرات و جوندگان که خود باعث بیماری های زیادی میشود و به افراد آسیب می رسانند.
لایو منو در این مقاله شما را با بهداشت محیط رستوران آشنا کرده است. با رعایت بهداشت محیط رستوران و آشپزخانه، به افزایش مشتریان خود کمک کنید.
نوشتن دیدگاه